Zrnková káva - čerstvě pražená
Káva? Pro někoho životabudič který vám umožní ráno vstát z postele a jít do práce.
Pro někoho společník při pracovní snídaní, nebo setkání s přáteli
Pro někoho nápoj, který vám pomůže se uklidnit, relaxovat, nebo přemýšlet.
Pro někoho dokonalý nápoj.
Zkrátka je káva naprosto neuvěřitelně chutná - pokud je správně vyrobená.
Znalci kávy vědí, jakou roli hraje káva v jejich životě. Všichni mají svou oblíbenou denní dobu kdy pijí kávu.
Co je vlastně káva?
Káva je nápoj, který se vaří s horkou nebo vroucí vodou a kávou, která již byla upražena a namleta.
Kávová zrna jsou získávána z kávovníku.
Rostliny (což jsou vlastně kávovníky zastřižené na menší velikost) vyžadují mírné teploty, dostatečný stín a hodně deště.
Z toho důvodu mohou být produktivně pěstovány pouze v mírných oblastech světa mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha a to na západní polokouli, to je mezi středním Mexikem na severu a amazonským deštným pralesem na jihu.
Tato oblast je známá jako kávový pás.
Káva je mírně nakyslá a hořká, je známo, že má zdravotní přínosy, působí jako mírný stimulant díky obsahu kofeinu.
Káva je druhý nejoblíbenější nápoj na světě (hned za čajem, kromě vody).
Druhy kávy
Převládají dva druhy kávových zrn, Arabica a Robusta. (Větší zrna Excelsa a silná zrna Liberica se většinou nacházejí v Asii.)
Arabica je nejoblíbenější pro svou kvalitu, vyrábí se z nich téměř dvě třetiny světové produkce kávy.
Obecně řečeno, káva Arabica není hořká; je hladká a chutná s větší kyselostí – a její pěstování je dražší, protože rostliny lze pěstovat pouze ve vyšších nadmořských výškách s extra stínem a vodou.
Robusta je odolnější a snáze se pěstuje. Je také silnější, má větší hořkost a mnohem více kofeinu, díky čemuž je káva Robusta drsnější a pro většinu lidí méně žádoucí.